Rady.I.
Jak správně vařit dýmovnice za mokra
Vaření dýmovnic není nijak nebezpečné, pokud se budete držet nějakých pravidel. Předem vám říkám, že existují mnohem nebezpečnější látky, než dýmovnice, tak nebuďte z toho někteří pos*aní.
Co je potřeba k vaření
- el. vařič
- plecháček, nebo hrnec
- voda
- slož
Jak vařit
- Slož smícháme s malým množstvím vody. Můžeme vařit také bez vody, ale to nemám odzkoušeno.
- Začneme vařit a vaříme za stálého míchání do doby než směs přestane bublat.
- Pokud používáme cukr, musíme ho nechat ještě zkaramelizovat, aby dostal barvu karamelu
Pár rad
Slože vařte na místech, kde jste si jistí, že nemůžete nic zapálit. Raději nikdy nevaře na propanbutanové láhvi s hořákem a raději používejte elektrické vařiče. Vařte pomalu a dávejte si pozor na vypěnění.
V případě, že vám slož vypění a zapálí se, nepanikařte a rychle sundejte nádobu z vařiče. Vařič samozřejmě vypněte. Pro tuto situaci mějte raději připravené textilní pracovní rukaviuce.
Dýmovnice vaříme v nejmenším množství vody. Při použití vetšího množství se slož dlouho vaří a KNO3 se znehodnocuje a při konečném zapálení zůstane mnoho nespálené hmoty. (aspoň myslím, že to tak je, pokud někdo ví víc tak ať mě opraví...)