Dextrin
Dextrin
Dextrin vzniká silnějším rozkladem škrobu kyselinami nebo vyšší teplotou. Specifickým znakem dextrinů je absolutní rozpusnost ve vodě. Při zapálení se sanytrem hoří "aktivněji" než cukry. Jeho účinky mě velice překvapily...
Pro nás bude snažší dextrin vyrábět pražením v troubě
Co budeme potřebovat
- Bramborový škrob
- Plech na pečení nebo pekáč
- Troubu
Postup výroby
- Na plech si nasypeme škrob
- Troubu nastavíme na 200°C. Optimální teploty jsou mezi 180 - 220°C. Při vyšších teplotách se vám to seškvaří a výsledkem je hustý štiplavý dým.
- Pražíme do doby, než škrob nabere žlutou až hnědou barvu
- Vyndáme z trouby a máme DEXTRIN :)
POZOR: Při výžrobě nikam neodbíhejte víc jak na 5minut. Je nutné co 3minuty škrob promíchat, aby se upražil rovnoměrně a v případě škvaření škrobu rychle uhasit